Рекомендації головного управління Держпродспоживчслужби щодо дезінфекції

РЕКОМЕНДАЦІЇ

органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання та громадянам щодо проведення заходів із дезінфекції для запобігання захворювання на COVID-19

 

Основні терміни

Дезінфектанти - хімічні засоби різноманітного походження, складу та призначення, що викликають загибель або припинення життєдіяльності мікроорганізмів і вірусів.

Дезінфекція - процес знищення більшості патогенних мікроорганізмів.

Деконтамінація (знезараження) - процес обробки, при якому відбувається видалення збудників інфекційних захворювань, в результаті чого використання обробленого предмета стає безпечним (очищення, дезінфекція, стерилізація).

Детергенти - хімічні засоби, що мають високу поверхневу активність та, в зв'язку з цим, миючими, дезінфікуючими а також розчинними властивостями.

Інфекція (інфекційний процес) - складний процес взаємодії збудника та макроорганізму в певних умовах навколишнього та внутрішнього середовища, якому притаманний розвиток патологічних захисних та компенсаторних реакцій.

Очищення - процес видалення видимого пилу, бруду, органічних матеріалів та інших сторонніх матеріалів. Звичайно проводиться водою з милом, детергентами або ферментними продуктами. Очищення передує дезінфекції та стерилізації.

ВСТУП

Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю. Механізми передачі інфекції - повітряно-крапельний, контактний, фекально-оральний.

З метою профілактики та боротьби з інфекціями, викликаними коронавірусами, проводять профілактичну та осередкову (поточну і заключну) дезінфекцію. Для проведення дезінфекції застосовують дезінфікуючі засоби, що пройшли державну реєстрацію в установленому порядку згідно вимог Постанови КМ України від 3 липня 2006 р. № 908 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 р. №178) «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів». Реєстр дезінфекційних засобів, антисептиків розміщується на офіційному веб-сайті МОЗ для вільного доступу.

Кратність використання деззасобів здійснюється у відповідності до інструкції по застосуванню цих засобів.

Обираючи дезінфектанти для проведення заходів з метою недопущення поширення випадків COVID-19 надайте перевагу тим, в інструкції до використання яких передбачено знезараження вірусних агентів. Рекомендується обирати препарати, які не пошкоджують об’єкти обробки, не мають різкого запаху є безпечними для користувачів і навколишнього середовища, прості у приготуванні робочих розчинів та які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часі експозиції.

Профілактична дезінфекція має проводитись систематично в місцях ймовірної присутності джерела збудника інфекції.

СПОСОБИ ДЕЗІНФЕКЦІЇ

1. МЕХАНІЧНИЙ - застосування механічних прийомів видалення збудників інфекційних захворювань (провітрювання, миття ).

2. ФІЗИЧНИЙ - застосування високої температури. Низькі температури на патогенну мікрофлору не діють, тільки затримують ріст і є консервантом.

3. ХІМІЧНИЙ - хімічна реакція між вірусом і дезінфектантом, що використовується для дезінфекції. Всі хімічні речовини, які згубно діють на мікробну клітку називаються ДЕЗІНФЕКТАНТАМИ. Хімічний спосіб дезінфекції заснований на забезпеченні контакту між мікробною кліткою й хімічною речовиною

 

Дезінфекція поверхонь і території у громадських та житлових спорудах

Дезінфекція поверхонь у громадських місцях є надзвичайно важливою ланкою в профілактиці зараження коронавірусом, тому що при акті кашлю, чханні відбувається утворення аерозолів, що складаються із дрібних крапель слини, мікроорганізмів і вірусів. Аерозолі затримуються приміщенні до 30 хвилин і поширюються на відстань до двох метрів.

Прибирання необхідно проводити не менше двох разів на день з використанням дезінфекційних або мийно-дезінфекційних засобів. Під час прибирання знезаражують меблі, обладнання, крани і раковини, дверні ручки, підлогу. Знезараження проводять дворазовим протиранням або зрошенням з наступним протиранням ганчір’ям, зволоженим дезінфікуючим розчином. Знезараженню підлягають також подвір’я, сміттєзбірники, дворові туалети.

Профілактична дезінфекція починається негайно при виникненні загрози захворювання з метою попередження проникнення і розповсюдження збудника COVID-19. Цей захід проводиться в місцях масового перебування людей (ринках, вокзалах, транспортних засобах, супермаркетах), на підприємствах, в установах, на відкритих територіях (дороги, тротуари, парки, дитячі майданчики), тобто в місцях імовірної присутності джерела збудника.

Профілактична дезінфекція включає заходи особистої гігієни, часте миття рук з милом або протирання їх шкірними антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання та дезінфекції.

Заходи припиняються через 5 днів після ліквідації загрози занесення збудника.

У транспортних засобах дезінфекційну обробку необхідно проводити після закінчення робочої зміни і висадки пасажирів. Протягом дня має проводитись вологе прибирання транспортного засобу. Дезінфекції підлягають:

  • Підлога;
  • Двері;
  • Поручні;
  • Сидіння;
  • Кабіна водія

Для дезінфекції громадського транспорту (в АТП, депо транспорту, на автовокзалах) необхідно:

- виділити пост для проведення дезінфекції, дезінфікуючі засоби, інвентар та місце зберігання інвентаря, спецодягу;

- визначити особу, яка б слідкувала за рухом і станом транспорту та проводила дезінфекцію, була ознайомлена з правилами приготування робочих дезрозчинів і проведення дезінфекції, застосовувала засоби індивідуального захисту, дотримувалася правил техніки безпеки при роботі з дезінфікуючими засобами;

- санітарна обробка громадського транспорту в ряді випадків для скорочення непродуктивних витрат підприємств, які мають транспорт може використовувати пересувний санітарний пост або виїзд дезінфектора для проведення масової санітарної обробки безпосередньо на підприємстві, на кінцевих зупинках та інших місцях перебування автотранспорту;

Не виключена можливість залучення суб’єктів господарської діяльності, які мають дозвіл на виконання дезінфекційних заходів.

Для міжнародних маршрутів, які прямують з/або через територію країн, в яких виявлені випадки COVID-19, проводяться додаткові дезінфекційні заходи, при яких дезінфекції підлягають всі поверхні салону.

У торгових центрах, супермаркетах, вокзалах, автостанціях та інших місцях масового скупчення людей вологе прибирання всіх приміщень з використанням дезінфекційних засобів має проводитись не менше трьох разів за зміну з ретельним провітрюванням.

В офісних приміщеннях деззасобами обов’язково мають оброблятися поверхні, до яких часто торкається велика кількість людей, а саме:

  • Ручки дверей;
  • Спинки стільців;
  • Ручки на дверцятах холодильника;
  • Стаціонарні телефони та інші пристрої спільного користування.

 

Прибирання та дезінфекція у під’їздах проводиться на:

  • сходових площадках і маршах, ліфтах, кнопках ліфтів, місцях перед сміттєпроводами;
  • біля контейнерів для відходів;
  • майданчиках перед входом у під'їзд та догляду за домовим устаткуванням;

Вологе протирання та дезінфекція поручнів, кнопках ліфтів, підвіконь, віконних огорож, сходів на горище, опалювальних приладів, поштових скриньок, шаф для електрощиті проводиться щоденно.

 

Засоби індивідуального захисту працюючих

Для проведення вказаних заходів керівникам органів місцевого самоврядування рекомендовано створити добровільні дезінфекційні загони.

Для проведення дезінфекції необхідний респіратор класу FFP2, FFP3 або медичну маску N 95, захисні герметичні окуляри, одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами або комбінезон з прорезиненим фартухом, шапочку, 2 пари одноразових рукавиць.

Порядок надягання засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, респіратор, захисні окуляри, резинові рукавиці.

Порядок зняття засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, захисні окуляри, респіратор, резинові рукавиці. Після кожного етапу зняття засобів захисту проводиться миття і дезінфекція рук.

Використані засоби індивідуального захисту необхідно знезаражувати та утилізовувати. У тих випадках, коли знезараження проводиться автоклавуванням, кип'ятінням, або в дезкамері, знятий одяг поміщають відповідно в баки, бікси або мішки, попередньо змочені в дезрозчині.

Після зняття захисного костюма руки оброблюють 70% спиртом та ретельно миють у теплій воді з милом. Рекомендується прийняти душ.

Захисний одяг після кожного застосування знезаражують автоклавуванням (1 атм., 30 хв.), замочують у 3% розчині хлораміну протягом 2-х годин, кип'ятять у 2% розчині соди (30 хв.).

 

Засоби для проведення дезінфекції

Дезінфекцію здійснюють протиранням або зрошенням з використанням гідропульту або розпилювача рідини. Норми витрат робочого часу на 1м.кв. відображені в інструкціях до препаратів. Після закінчення дезінфекційної експозиції (витримки) транспортний засіб необхідно провітрити протягом 15 хвилин та ретельно промити водою до зникнення запаху деззасобу.

Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп:
0,2%-0,5% галоїдовмісні препарати (в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06% - «Дез Таб», «Дезанол Хлор», «Хлорантін Актів», «Дезактін», «Соліклор», «Брілліантовий міг», «Вернедор-Плюс»), киснеактивні (перекис водню озон - в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) - ( Біодез-екстра, Велтолен, Вапусан, в концентрації в робочому розчині не менше 0,5%), третинні аміни («Бланідас 300», Бланідас Актив», «Споросепт» в концентрації в робочому розчині не менше 0,05%), полімерні похідні гуанідину (Полісепт, Демос, Біор, в концентрації в робочому розчині не менше 0,2%), спирти (як шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для обробки невеликих за площею поверхонь - ізопропіловий спирт в концентрації не менше 70% за масою, етиловий спирт в концентрації не менше 75% по масі , а також Дезофаст, Септональ, Септофан, АХД-2000, Стерилліум, Кутасепт та інші). Склад діючих речовин зазначено в Інструкціях по застосуванню.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань рекомендує для дезінфекції поверхонь у немедичних установах, де можливе інфікування COVID-19, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,2% гіпохлориту натрію. Розведіть його у пропорції 1:25 із використанням гіпохлориту натрію з початковою концентрацією 5% (0,4 л гіпохлориту натрію на 10 літрів води). Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом. Дезінфекцію приміщень (підлога, стіни), простими дерев’яними меблями, проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в концентрации 0,2% по активному хлору із розрахунку 300—500 мл/м2 при експозиції 1 год. По закінчення дезінфекції приміщення обов’язково провітрюють.

Розрахунок приготування інших розчинів гіпохлориту натрію

Вміст активного хлору в розчині натрію гіпохлориту, %

Кількість в мл розчину гіпохлориту, необхідне для приготування 10 л робочого розчину

0,25% по активному хлору

1% по активному хлору

17

150

600

12

210

840

10

250

1000

9

280

1110

8

315

1250

5

500

2000

 

Дії дезінфекційної бригади

Дезінфекційні бригади формуються із добровольців, волонтерів, місцевих медичних працівників, тощо. До їх складу 3-4 чоловіки (склад може змінюватись залежно від ситуації). Дезінфекційна бригада повинна бути оснащена усім необхідним для проведення заключної дезінфекції у місцях перебування великого скупчення людей або хворого з підозрою на COVID-19 (після його госпіталізації з місця проживання та імовірного перебування: магазин, клуб, сільська рада, автостанція, школа,тощо ) у максимально короткий термін (спеціальним захисним одягом, дезінфекційною апаратурою, дезінфекційними засобами, ємностями для їх приготування, цератовими або пластиковими мішками та інше).

До дезінфекційних робіт не допускаються особи молодші 18 років, вагітні та годуючи грудьми жінки, а також особи які мають проти покази по стану здоров’я.

Обов’язкове проведення інструктажу по правилах охорони праці та техніці безпеки при роботі із деззасобами.

Передбачається такий порядок проведення заключної дезинфекції:

- одягнення захисного одягу необхідно проводити перед приміщенням де буде проводитись заключна дезінфекція;

- апаратуру та необхідні дезінфекційні розчини готують також за межами приміщення, де буде проводитись заключна дезінфекція. У приміщеннях, де буде проводитись дезінфекція, необхідно закрити вікна та двері;

- щедро зрошуючи дезінфекційним розчином шлях поперед себе (починаючи з вхідних дверей), до приміщення входять дезінфектори. Один дезінфектор залишається зовні для приготування додаткової кількості дезінфекційних розчинів;

- знезараження стін, меблів, побутових предметів, посуду, білизни, санітарно-побутових установок та інше, проводять з використанням дезінфекційних засобів, передбачених діючими інструкціями методом протирання;

- знезараженню підлягають також подвір'я, сміттєзбірники, дворові туалети для чого використовують сухе вапно з розрахунку 1 кг на кв.м., 1% хлорновапняне молоко;

- по закінченні роботи, захисний одяг замочується у дезінфекційному розчині та у прогумованих мішках направляється на дезінфекцію;

 

Керівникам підприємств необхідно:

  • Проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення симптомів захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції серед працівників.
  • Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування населення.
  • Роздрукувати або оновити інформаційні постери з профілактики інфікування і поширення коронавірусу із заходами зниження ризику інфікування (техніка миття рук, обробка рук спиртовмісними антисептиками).
  • Забезпечити наявність рідких миючих засобів, одноразових паперових рушників, спиртовмістних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, сфер обслуговування, закладах освіти та культури.
  • Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (медична маска) для кожного працівника, який виходить на маршрут або працює в зонах контакту з розрахунку 1 маска на 3 години роботи. Для утилізації одноразових масок повинні бути передбачені спеціальні урни.
  • Заклади торгівлі, культури, освіти та підприємства всіх форм власності повинні бути забезпечені настінними диспенсерами з антисептиками для рук. В приміщеннях повинні проводитися регулярні провітрювання.
  • Проводити 4-х разове протирання дезінфекуючим засобом столів, телефонів, клавіатур, підвіконь, дверних ручок.
  • Проводити 2 разове вологе прибирання приміщень із застосуванням вищевказаних дезінфікуючих середників.

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області